dimarts, 12 d’abril del 2022

Cartell informatiu classificació aliments

 Ja els tenim llestos!

Després d'investigar i treballar de valent tots plegats, aquí teniu el resultat de les nostres classificacions.

Mireu que bé ens han quedat i que clarificadors són!

Esperem que us ajudin a fer-vos una idea del què volen transmetre.














dilluns, 11 d’abril del 2022

Inclusió i esport adaptat

A les darreres sessions d'E.F d'aquest segon trimestre, hem tingut la sort de comptar amb l'esportista i tècnic esportiu Vicent Costa que ha portat a terme el programa "Som especials" d'inclusió esportiva a l'escola al llarg de dues sessions de caràcter teòric i pràctic.


L'objectiu principal ha estat concienciar-nos de la necessitat d'inclusió d'alumnes amb i sense diversitat funcional en aquesta àrea i sensibilitzar-nos sobre les limitacions i les desventatges de la "discapacitat" a través de l'experimentació per sí mateixos/es.

En Vicent ens ha trasmès les seves idees amb l'entusiasme i la passió que sent per aquest món. I en destaquem les següents: 

- 1 persona de cada 10 persones té alguna "discapacitat". Dis= que no té o que li falta. Capacitat= habilitat per fer una cosa. Discapacitat= No tenir habilitat per fer una cosa.

- Hi ha 4 tipus de discapacitat:

  • Física: dificultats motrius.
  • Sensorial: dificultats en els sentits.
  • Mental: 70-80 IQ d’intel·ligència. 
  • Intel·lectual: retards maduratius i problemes d'aprenentatge.

- Sovint "discapacitat" ho relacionem amb: problemes, persones que els costa fer algunes coses, persones que necessiten ajuda…  Però no és quelcom negatiu, és una característica, un tret més de cada persona. La discapacitat com un tret més que caracteritza a una persona, però  que no la defineix.

- Avui en dia  no utlitzem el terme discapacitat, parlem de diversitat funcional: tots i totes tenim habilitats diferents. 

- El concepte de diversitat com quelcom positiu. Tots i totes som iguals perquè som persones.  Tots i totes som diferents perquè tenim unes característiques que ens fan únics i úniques. Som únics. Som especials.

- L'esport adaptat tracta de modificar, canviar, adaptar les regles, normes, material a les necessitats de cadascú, perquè TOTHOM pugui jugar, i no adaptar-lo només als que tenen una "discapacitat".

En Vicent ens ha donat a conèixer alguns exemples de persones importants com: MozartEinstein i Messi que teníen/tenen síndrome d’Asperger.

I d'alguns esportistes amb diversitat funcional que són uns campions com:

  • Javier Aguilar és campió del món d’escalada i és cec.
  • Hamato: campió tenis taula i no té braços.
  • Javier Vergara: triatleta campió del món i li falta una cama
  • Hansel Emanuel: dominicà que juga a bàsquet i li falta un braç. Vol arribar a jugar a la NBA.

El missatge que ens ha deixat està clar: Qui vol, pot. Els costarà més arribar, s’hauràn d’esforçar més però, ho poden aconseguir.


Després d'aquesta introducció de caire més teòric hem començat amb la pràctica. 

Ens hem col·locat per parelles, un/a amb els ulls tapats, hem acordat un so identificatiu. L'invident havia de reconèixer desplaçant-se per tot l'espai al guia mitjançant el so que han acordat. 


Amb aquesta activitat ems hem posat en la pell d'una persona autista.

A la segona sessió hem jugat a dos esports adaptats: Goalball i fútbol per a cecs i cegues.

FUTBOL






GOALBALL

És l'únic esport paraolímpic que s'ha creat fins el moment per a persones amb deficiència visual.

 Amb esforç, perseverança i constància els obstacles es poden superar!



MOLTÍSSIMES GRÀCIES, Vicent!

diumenge, 10 d’abril del 2022

EMOCIONS i E.F

Aquest curs l'equip de mestres de l’escola hem realitzat una formació de centre basada en la educació socioemocional i la gestió de conflictes basant-nos en la comunicació no violenta

A l’àrea d’educació física hem posat en pràctica els següents recursos, estratègies i eines de comunicació assertiva o de comunicació no violenta per millorar el clima socioemocional de l’àrea i que valorem molt positivament. 

PANELL D’EDUCACIÓ SOCIOEMOCIONAL


En aquest panell està explicat què hem de fer quan tenim un conflicte a E.F:

L'alumne/a mediador/a ha de:

  1. Buscar un lloc tranquil per iniciar el procés.

  2. Si ho necessita repassar les seves funcions:



  1. Agafar les targetes de les 4 passes de la CNV per resoldre conflictes del panell.

  2. Seguir les 4 passes: 



  1. Per la passa 2 poden agafar el sobre de les emocions del joc de cartes connecta

  2. Per la passa 3 poden agafar el sobre de les necessitats del joc de cartes connecta.


ACTIVITAT EM SENTO…

A mesura que van arribant a la rotllana que fem per començar, i de manera voluntària, cadascú agafa el seu nom i el col·loca a l’emoció que identifiqui el seu estat emocional en arribar a la sessió.

És un bon moment per saber com estem, i d’aquesta manera, tots i totes tenir-ho en compte. 

Si algú vol compartir i explicar el perquè, l´escoltem i ho tenim present.



EL TÚNEL DE LES EMOCIONS

Per acabar les sessions i com a tornada a la calma, hem introduït aquesta activitat que anirem realitzant al llarg del curs.

Ens col·loquem en dues fileres formant un túnel. Un/a alumne/a haurà de passar per aquest amb els ulls tapats. 

Es tracta de pensar en aquells aspectes positius que té aquest/ company/a, i a mesura que va avançant pel túnel, d’un/a en un/a, i a l’orella, li anirem regalant aquestes paraules polides o petites frases d’agraïment










En acabar de passar el túnel, li destapem els ulls i li preguntem com ha anat, i si vol compartir com se sent i allò que li han dit que més li ha agradat, sorprès… 

Aquest, també és un bon moment, per treure les cartes de les emocions i posar nom a allò que senten.



És un moment màgic,en el que molts d’ells i elles s’emocionen perquè sovint no estem acostumats i acostumades a rebre aquests missatges positius i d’agraïment, i molts desconeixen que aquests trets formen part de la seva manera de ser. És una activitat que tothom vol realitzar i cada dia demanen!





dijous, 7 d’abril del 2022

De toc a toc!

Al segon trimestre hem treballat una unitat de didàctica de RAQUETES. Al llarg de les sessions els i les alumnes han pogut experimentar amb diferents tipus d'implements: raquetes de tennis, pales de pàdel, raquetes de bàdminton, pales de platja, raquetes de tennis taula... de manera han pogut veure quines semblances i diferències hi ha entre elles. 

Els esports amb raqueta, per les seves característiques, poden ser practicats com a simple joc de recreació, o bé, com a esports de competició de gran exigència energètica.

A l'escola, com a joc recreatiu, s’adapta fàcilment a espais petits tant a l’aire lliure (si no fa massa vent) com al gimnàs. La seva iniciació és ràpida i fa que tothom, en poc temps, pugui gaudir del joc. A més, degut al seus peculiars objectes de vol (pilota, volants, etc.) fan que siguin dels esports motivants per a l'alumnat.









Preparats/des, llestos/es, jaaa!!!

Continuem el segon trimestre amb el treball de les habilitats motrius de desplaçaments, salts i llançaments mitjançant l’esport de l’ATLETISME.



  • L'atletisme es divideix en diferents disciplines. Al llarg de les sessions hem treballat les següents:

        - CURSES:

                    - Curses de velocitat

                    - Curses de relleus

                    - Curses d'obstacles


        - SALTS:

                    - Salt de llargada

                    - Triple salt

                    - Salt d'alçada

        - LLANÇAMENTS:

                    - LLançament de javelina (d'escuma)

                    - Llançament de pes (pilotes anti-bot)

                    - Llançament de disc (frisbi)


    I el darrer dia vàrem fer una miniolimpíada amb les següents proves:

  1. Salt de llargada: És important coordinar la cursa d’aproximació amb el salt. Anar corrent fins a la línia, i sense trepitjar-la fer la batuda amb un peu incidint en la importància de l’impuls dels peus, la flexió i força de les cames, inclinació del cos endavant, mirada cap endavant, i després de la fase aèria, caure amb els braços endavant (per no caure enrere, de cul). 

  2. Llançament de javelina: Col·locats en fila, els i les alumnes hauran de llançar desde fora de l’àrea la javelina d’escuma el més lluny possible. Qui realitza el llançament va a buscar la javelina i li passa al següent company/a.

  

  1. Cursa de velocitat: A la recta que hi ha davant de les portes automàtiques vermelles del gimnàs marcarem amb cons la línia de sortida i la línia d’arribada. Han d’intentar córrer el recorregut el més ràpid possible. Anotar a la graella els temps de tots els components de l’equip.

  2. Llançament de pes: De manera individual, els i les alumnes hauran de llançar una pilota de gimnàstica rítmica el més lluny possible seguint la següent tècnica: 

  • El pes (la pilota) es col·loca darrere i sota la mandíbula inferior (boca), els dits de la mà podran tocar el coll. El colze es separa del cos i es col·loca en prolongació de la línia de les espatlles.

  


  • Col·locar darrera la cama que sosté el pes  i les espatlles han d'estar perpendicular a la trajectòria de llançament. La cama avançarà cap endavant en el moment del llançament.


dimecres, 6 d’abril del 2022

Classificació d'aliments

 Ja fa dies que a classe estem intentant entendre les diferències entre els aliments naturals i els processats i ultra processats.

Sabíeu que sovint les grans empreses alimentàries ens intenten colar productes que ens diuen que són bons per a la salut i, en realitat, estan carregats de productes químics?

Doncs sí!

Quina vergonya!

Per sort, ara nosaltres som capaços d'identificar quins són els aliments més saludables i amb menys afegits per a poder portar una dieta saludable.

Hem treballat molt per a entendre-ho. Hem investigat i treballat en equip i, finalment, hem elaborat cartells explicatius per a fer-ho arribar a la comunitat educativa.

Així és com hem treballat.

Mireu les fotos i els vídeos de tot el procés.

1er pas: com es classifiquen els aliments?

- Investiguem com es classifiquen els aliments i resolem les qüestions inicials a partir de la lectura d'una guia alimentària del nutricionista eivissenc Jordi Costa.
- Diferències entre aliments reals/naturals, processats i ultra processats.
- Investigació sobre els beneficis de la piràmide alimentària australiana.







2n pas: identifiquem els ingredients dels aliments envasats. Són aliments processats o ultra processats? Quants ingredients porten? Són ingredients saludables?

Per a que un aliment sigui real (natural) ha d'estar fet només d'un ingredient. Un bon processat tindrà menys de 5 ingredients, i serà considerat un bon processat sempre que els ingredients siguin "saludables" per a la salut. I els ultra processats? Tots aquells que tinguin més de 5 ingredients (i sobretot portin molts elements artificials i químics, els col·locarem a la zona de poc saludables). 
Com ho podem saber? És molt important començar a llegir els ingredients! Només així sabrem quin tipus d'aliment són realment.




3r pas: analitzem les revistes del supermercat.

Ara que ja sabem diferenciar els aliments... Ens toca classificar aliments!
De forma individual, cadascú de nosaltres ha plasmat alguns exemples d'aliments naturals, processats i ultra processats.










               4t pas: treballem en equip per a crear els cartells informatius per a tota la comunitat.

Ara que tenim més clar com es classifiquen, ens ajudem en petit grup cooperatiu per a crear cartells informatius per a la resta de la comunitat educativa i ensenyar les diferències entre uns aliments i altres.
El chroomebook ens ajuda a investigar els ingredients d'aquells productes envasats que no tenim clars si són processats o ultra processats.













BEN AVIAT US ENSENYAREM ELS RESULTATS FINALS DELS NOSTRES TREBALLS!

NO US HO PERDEU!