dilluns, 11 d’abril del 2022

Inclusió i esport adaptat

A les darreres sessions d'E.F d'aquest segon trimestre, hem tingut la sort de comptar amb l'esportista i tècnic esportiu Vicent Costa que ha portat a terme el programa "Som especials" d'inclusió esportiva a l'escola al llarg de dues sessions de caràcter teòric i pràctic.


L'objectiu principal ha estat concienciar-nos de la necessitat d'inclusió d'alumnes amb i sense diversitat funcional en aquesta àrea i sensibilitzar-nos sobre les limitacions i les desventatges de la "discapacitat" a través de l'experimentació per sí mateixos/es.

En Vicent ens ha trasmès les seves idees amb l'entusiasme i la passió que sent per aquest món. I en destaquem les següents: 

- 1 persona de cada 10 persones té alguna "discapacitat". Dis= que no té o que li falta. Capacitat= habilitat per fer una cosa. Discapacitat= No tenir habilitat per fer una cosa.

- Hi ha 4 tipus de discapacitat:

  • Física: dificultats motrius.
  • Sensorial: dificultats en els sentits.
  • Mental: 70-80 IQ d’intel·ligència. 
  • Intel·lectual: retards maduratius i problemes d'aprenentatge.

- Sovint "discapacitat" ho relacionem amb: problemes, persones que els costa fer algunes coses, persones que necessiten ajuda…  Però no és quelcom negatiu, és una característica, un tret més de cada persona. La discapacitat com un tret més que caracteritza a una persona, però  que no la defineix.

- Avui en dia  no utlitzem el terme discapacitat, parlem de diversitat funcional: tots i totes tenim habilitats diferents. 

- El concepte de diversitat com quelcom positiu. Tots i totes som iguals perquè som persones.  Tots i totes som diferents perquè tenim unes característiques que ens fan únics i úniques. Som únics. Som especials.

- L'esport adaptat tracta de modificar, canviar, adaptar les regles, normes, material a les necessitats de cadascú, perquè TOTHOM pugui jugar, i no adaptar-lo només als que tenen una "discapacitat".

En Vicent ens ha donat a conèixer alguns exemples de persones importants com: MozartEinstein i Messi que teníen/tenen síndrome d’Asperger.

I d'alguns esportistes amb diversitat funcional que són uns campions com:

  • Javier Aguilar és campió del món d’escalada i és cec.
  • Hamato: campió tenis taula i no té braços.
  • Javier Vergara: triatleta campió del món i li falta una cama
  • Hansel Emanuel: dominicà que juga a bàsquet i li falta un braç. Vol arribar a jugar a la NBA.

El missatge que ens ha deixat està clar: Qui vol, pot. Els costarà més arribar, s’hauràn d’esforçar més però, ho poden aconseguir.


Després d'aquesta introducció de caire més teòric hem començat amb la pràctica. 

Ens hem col·locat per parelles, un/a amb els ulls tapats, hem acordat un so identificatiu. L'invident havia de reconèixer desplaçant-se per tot l'espai al guia mitjançant el so que han acordat. 


Amb aquesta activitat ems hem posat en la pell d'una persona autista.

A la segona sessió hem jugat a dos esports adaptats: Goalball i fútbol per a cecs i cegues.

FUTBOL






GOALBALL

És l'únic esport paraolímpic que s'ha creat fins el moment per a persones amb deficiència visual.

 Amb esforç, perseverança i constància els obstacles es poden superar!



MOLTÍSSIMES GRÀCIES, Vicent!

1 comentari: