dimarts, 29 de novembre del 2022

Codis QR

Com a bons viatgers investigadors del món amb la tecnologia, enguany ens toca posar-nos una mica al dia en temes digitals i aprendre a fer servir diferents programes i apps que ens facilitin la nostra feina i ens ajudin a aprendre nous continguts.

Avui ens hem centrar en aprendre a crear codis QR i investigar diferents webs que incorporessin unes determinades informacions. D'aquesta manera, no només hem après a fer un codi QR, sinó que hem hagut de navegar per la xarxa buscant informació verídica i que s'ajustés a allò que se'ns demanava.

Ara ja som autèntics professionals a l'hora de crear codi QR.

Ens han quedat dissenys ben xulos! 

Mireu!





dijous, 24 de novembre del 2022

Com juguem al pati?

Cada dia ens fem més grans i els nostres gustos i maneres de fer van canviant.

Aquest fet, tan real com és, va sortir a debat l'altre dia, quan un dels nostres companys de classe va comentar que els patis s'havien tornat avorrits perquè ja gairebé mai no jugaven i no sabien què fer.

Així doncs, aprofitant aquesta conversa i el fet de que aquesta setmana estem treballant posant la mirada sobre les diferències existents entre la dona i l'home, hem ajuntat aquests dos aspectes per observar i analitzar què ens està passant i establir comparacions entre: com actuen i juguen els més petits, quins rols adopten al pati, amb qui juguen, etc. i com ho fem nosaltres.

Per a que fos més real, primer hem analitzat els nostres comportaments i ho hem posat en comú en petits grups, extraient-ne les següents conclusions:

- Normalment els nens són els que juguen a futbol. Algunes nenes participen, però molt poc.

- Les nenes més grans passejen pel pati i es conten les seves coses.

- Els nens i nenes de 4t juguen junts a famílies.

- Molts nens de 4t, 5è i 6è solen jugar als 4 quadrats. A vegades les nenes també participen.

- Els més grans ens hem inventat un joc amb la pilota pels dies que no tenim futbol.

- Uns quants ens dediquem a perseguir-nos i jugar al "pilla-pilla".

- Els de 4 i 5è solen jugar bastant al parc.

- Com més grans, menys ens barregem nens i nenes.

...



Un cop fetes aquestes anotacions, ens hem posat les ulleres d'OBSERVADORS i hem sortit al pati a observar com juguen i es relacionen els nostres companys de 1r, 2n i 3r de primària. Ens hem emportat les llibretes i hem anat apuntant tot allò que vèiem i que ells i elles ens explicàvem. Així doncs, els hem fet preguntes com...

- "A què jugues?"
- "Sempre jugues al mateix?"
- "Amb qui jugues normalment?"
...

A continuació hi trobareu vídeos i imatges on podreu veure com treballem.

Però abans, us deixem una pregunta...

Què creieu vosaltres que ens han dit? Penseu que hi haurà moltes diferències?

Us llegim!!


N'ADAM I EN DIEGO ENS EXPLIQUEN QUÈ FAREM




ENTREVISTEM ALS ALUMNES DE 1r, 2n i 3r








Els contes: estructura i estereotips amagats

 Aquesta setmana estem treballant amb la vista posada al divendres 25 de novembre, doncs es celebra el dia contra la NO-VIOLÈNCIA MASCLISTA i la importància de lluitar per una societat millor.

Així doncs, a classe estem aprofitant aquesta data tan important per a treballar-ho a través de diferents activitats que es relacionen amb diferents continguts que ens toca treballar aquest curs.

Durant un parell de dies, per exemple, ens hem centrat en la estructura d'un conte i, a més, ho hem aprofitat per a treballar els estereotips que s'amaguen dins molts d'ells (sobretot en els més clàssics).

Per una banda doncs, a través de contes com "La Ventafocs", "La Caputxeta vermella", "La Bella i la Bèstia" o "La Bella Durment", hem treballat en equip per trobar i identificar els diferents estereotips que s'amaguen en la imatge presentada i també durant el desenvolupament de la història en sí.

Per l'altra, hem recuperat un clàssic, "La Odissea", per a endinsar-nos una mica més en l'estructura dels contes i aprendre a diferenciar bé cada part. Per a fer-ho, la tutora ens ha repartit, a cadascú de nosaltres, una part del conte. Ens hem hagut de reunir en dos grups per a mirar de posar orde a aquests trossos de paper i donar-li coherència amb la finalitat de poder donar sentit al conte i formar tot un conjunt.

Ja ho veieu... les classes donen per molt!!

A continució us deixem algunes fotos i vídeos per a ensenyar-vos com ho hem estat fent.

FOTOGRAFIES I VÍDEOS

Treballem els estereotips de gènere en els contes tradicionals

Busquem la nostra parella i formulem hipòtesis sobre el text que ens ha tocat

Treballem de forma cooperativa per a posar ordre a la Odissea

Ens ajudem entre nosaltres






dimarts, 22 de novembre del 2022

Treballem percentatges, probabilitat i fraccions a través del projecte

 Enguany, essent viatgers i viatgeres del món, no podem deixar passar la oportunitat de treballar continguts matemàtics que es puguin relacionar amb el nostre projecte.

Així doncs, després de treballar en equip i mirar de resoldre la incògnita de què entenem per percentatge (%), probabilitat i fracció, avui hem treballat aquests continguts en forma de joc (amb un dau), fent referència a diferents països i paisatges que podem trobar arreu del planeta.

Hem hagut de treballar en equip i extreure conclusions per a arribar a la solució dels problemes plantejats. Unes conclusions molt interessants que a continuació us mostren com hem treballat i hem après, alhora que ho hem passat bé.

VÍDEOS I FOTOS 


Movimiento Smart Green - Nendo Dango

"No hay dinero en el mundo para reforestar el planeta, pero si hay capacidad en el mundo para hacerlo si la sociedad se involucra"

Con estas palabras, Jaime de Jaraíz, presidente de la compañía tecnológica LG, nos anima a participar en uno de los proyectos ambientales que llevan a cabo para mejorar la situación de nuestro planeta.

Hoy nuestra clase ha participado del movimiento Smart Green - Nendo Dango. Un proyecto que pretende regenerar el ecosistema del planeta a través de la implicación de niñ@s y adult@s en la elaboración de "bombas de semillas", conocidas como Nendo Dango.

Esta técnica de cultivo, muy sencilla, económica y eficiente, fue desarrollada por el biólogo, agricultor y filósofo japonés Masanobu Fukuoka y, a día de hoy, se ha extendido su uso a nivel mundial, por sus características facilitadoras.

¿Queréis saber más sobre el tema?

A continuación os dejamos un enlace a una web  que lo explica de forma muy sencilla.

ENLACE:  Nendo Dango

Os dejamos también el vídeo de presentación de la iniciativa, para que podáis ver en qué proyecto nos hemos involucrado y saber cómo funciona y de qué trata.

Nosotros, como clase de "Viatgers/es investigadors/es del món amb la tecnologia", no solo formaremos parte de esta iniciativa, sino que nos beneficiaremos de todo lo que podamos aprender a través de esta, con los conocimientos que nos han trasmitido hoy (tanto el agente forestal, como la consellera de medio ambiente de Ibiza o los dos integrantes de la compañía LG), lo que podamos investigar a través del proyecto y los resultados que obtengamos de la actividad.

Una actividad que nos ha llevado a ensuciarnos y llenarnos de barro con una iniciativa muy importante: CUIDAR Y VELAR POR EL BIENESTAR DE NUESTRO PLANETA. 

¿Y sabéis qué semillas hemos utilizado?

En nuestro caso, el agente forestal nos ha traído semillas originarias de la isla de Ibiza, pues es muy importante que, cuando se quiere plantar o reforestar un espacio, se usen semillas autóctonas, para así evitar especies invasoras y la desaparición de flora propia de la zona y territorio que quieres replantar. Por eso, el banco de semillas nos ha proporcionado semillas de sabina, lavanda y mata, ejemplares muy importantes en nuestro ecosistema.

A continuación encontraréis el vídeo citado anteriormente y, seguidamente, el reportaje de fotos y vídeos que hemos hecho hoy en clase.

VÍDEO INICIATIVA LG: Vídeo Movimiento Smart Green - Nendo Dango LG


NUESTRAS FOTOS Y VÍDEOS




dimecres, 16 de novembre del 2022

Llàpis al mig per a definir conceptes matemàtics

L’altre dia, quan estàvem preparant els paperets per a fer el sorteig de “qui participava de la venta de menjar” per al viatge d’estudis, el nostre company Kevin va fer una aportació molt significativa.

En veu alta, en kevin va dir: “Si som 9 persones participants i només poden anar a vendre 6 persones, això vol dir que tenim un 66% de possibilitats que ens toqui”.

Aquesta afirmació ens va fer obrir els ulls i ens va permetre començar a  parlar de percentatges, probabilitats i, fins i tot, d'arrodoniment.

I aprofitant que són continguts que trobem sovint al nostre voltant (a la realitat diària) i que molt probablement ens serviran per a treballar el nostre projecte d'enguany, avui hem començat a treballar-ho amb més deteniment.

Així doncs, per a treure'n el màxim profit, hem començat posant ordre a les nostres idees i coneixements previs sobre el tema per a mirar d'entendre una mica millor QUÈ sabem i QUÈ aprendrem amb aquests conceptes.
Per a fer-ho, hem començat amb una dinàmica de llapis al mig: en petit grup, havíem de donar resposta a les preguntes que na Bet ens ha anat plantejant. Per tant, sobre la taula només hi teníem un full  i un bolígraf per equip.  
Un cop preparats, na Bet ens ha anat fent preguntes que havíem de discutir entre grup i arribar a un acord del què volíem escriure. Per torns, cadacun de nosaltres ha anat anotant allò que acordàvem en grup, de manera que tots hem aportat i tots hem escrit. 
 
Voleu saber quines preguntes ens ha fet?

1-  Definiu, amb les vostres paraules, el concepte PROBABILITAT. És a dir... què és la PROBABILITAT?
 
2-  Què vol dir TANT PER CENT o PERCENTATGE (%)? Expliqueu-ho amb les vostres paraules.
 
3-  Què vol dir ARRODONIMENT? Expliqueu-ho. Després, poseu dos exemples diferents.
   
4-  Recordeu què és un número PERÍODE? Expliqueu-ho i poseu un exemple.
  
5-  Recordeu què és una fracció? Expliqueu-ho i comenteu per a què serveix.
 
6-  Creieu que hi ha relació entre una fracció, un número decimal i un percentatge? Si creieu que sí, expliqueu-ho. Podeu fer servir un exemple si ho necessiteu.

A continuació us deixem alguns vídeos on se'ns pot veure reflexionant i aportant les nostres idees per a definir cada concepte.




dijous, 10 de novembre del 2022

Qué imporant que és revisar el què hem fet!

Enguany, la nostra tutora ens està insistint molt en la importància de revisar allò que fem i escrivim quan redactem un text. Sovint tenim moltes idees que volem deixar per escrit, però no sabem molt bé com fer-ho. Per això, és molt important que primer planifiquem el QUÈ escriurem i COM ho farem.

Tot i així, no és suficient amb planificar abans, sinó que també ÉS MOLT IMPORTANT FER UNA REVISIÓ DEL QUÈ HE FET.

Encara que ara ens estem referint a un escrit, la revisió del QUÈ i el COM es pot ser en molts aspectes del nostre dia a dia i ens pot ajudar a millorar en tot allò que volguem. Per exemple, si volia anar a comprar el pa i he tardat més del què em pensava, puc revisar per què m'ha passat:

"Jo tenia pensat anar a comprar el pa i tornar de seguida, però resulta que, quan ja havia caminat 100 metres, me n'he adonat que m'havia deixat la cartera i he hagut de tornar enrere. A més, quan he arribat al forn m'he trobat amb en Marc, el meu millor amic, i m'ha dit si volia jugar una estona amb ell al carrer, mentre esperava a la seva mare, que estava a la perruqueria. I m'he posat a jugar.
Quan he arribat a casa, la mare m'ha renyat perquè m'ha dit que estava molt preocupada, ja que feia més de 40 minuts que me'n havia anat i no sabia on era"

Si analitzo què puc millorar i com ho he fet, podria arribar a les conclusions de:

- Recorda que quan surtis a comprar, necessites diners per a pagar.

- Si em trobo amb un amic, potser és millor que faci primer la "tasca" que anava a fer i, després, baixar a jugar amb ell. D'aquesta forma, segurament la meva mare no s'hauria enfadat ni s'hauria preocupat.


Aquest exemple, de la vida real, ens ajuda a entendre que, revisar què hem fet, pot ser una gran forma de millorar contínuament.


I per què us expliquem tot això?

Doncs perquè nosaltres hem recuperat les cartes del JO al futur que havíem escrit fa uns dies, per a revisar què i com ho havíem fent, detectant possibles errades o millores, per a poder completar-la amb més elements i/o informació, i revissar també si teníem moltes faltes.

Per a fer-ho, hem marcat, amb colors diferents, tots els apartats que prèviament havíem acordat que escriuríem i, després, hem revisat l'estructura que havíem de seguir. D'aquesta manera, hem treballat sobre un escrit propi i ens hem adonat del què podem millorar.



Un cop fet, ens hem posat amb els chromebooks de nou i hem refet la nostra carta, tenint en compte tot allò que havíem anat marcant amb colors.

A més, ens hem estat ajudant també entre nosaltres a identificar faltes ortográfiques i possibles errades que podíem millorar.

Ben segur, aquesta activitat ens ajudarà a ser més conscients de la importància de revisar el què i com ho he fet.




dimecres, 9 de novembre del 2022

Preparem la nostra porta

 Ara que ja hem decidit quin disseny volem per a la nostra porta, ha arribat el moment de posar-nos en marxa i començar a treballar sobre aquesta. 

El primer que necessitàvem saber era l'espai real que teníem per a poder fer les coses amb coherència i que tinguessin la mida adequada. Així doncs, hem mesurat la porta i hem anotat les mides a la nostra llibreta. Així hem aprofitat també per a recordar com es feia allò de passar de cm a m (l'escala de longitud).



Un cop hem tingut les mides, hem passat a treballar els diferents espais de la porta i hem calculat la mida i tamany de cadascun dels elements que volíem treballar. Així, en petit i gran grup ens hem centrat i hem col·laborat per a què els càlculs ens sortissin bé.

No ha estat pas fàcil, mireu:

Però finalment, després de molt parlar, ens ha quedat més o menys així:




dijous, 3 de novembre del 2022

Treball en petit grup i acords en gran grup per a fer la nostra porta

Penseu que és fàcil decidir entre tots com serà la decoració de la nostra porta?

Us podem assegurar que no!

Tot i que teníem moltes idees i ganes de crear una porta amb tot el que ens representa, ens estava costant molt posar-nos d'acord.

Així doncs, vam decidir dividir-nos en petits grups de treball i crear, a partir les idees que han sorgit, tres esborranys del disseny de la porta, a tamany real.

El que preteníem era presentar-ho i extreure'n un disseny final.

A continuació veureu com hem estat treballant aquests dies, els resultats aconseguits i els acords finals.

Treballem els nostres esborranys 






Vídeos amb el procés



Fotos dels dissenys creats


Vídeos amb les exposicions





Acords presos per al disseny final i esboç de com volem la porta

Repartiment de tasques a fer


Ara només ens falta posar-nos en marxa i començar a donar vida a les nostres idees!