divendres, 31 de març del 2023

Som cartògrafs

Després d'investigar una mica més sobre el món de la cartografia i els mapes del món, ara sabem que aquesta ciència va néixer fa molts i molts anys, quan els primers mariners, pirates i viatgers marítims van començar a dissenyar les CARTES DE NAVEGAR, que els ajudaven a guiar-se en el mar i orientar-se per a poder arribar als diferents llocs i continents als que volien anar.

Anys després, el flamenc Mercator va presentar una primera projecció del mapa mundi, en el que s'hi reflectien els diferents continents que avui dia coneixem. Però aquest mapa no era del tot correcte, doncs mostrava els països de l'hemisferi nord del planeta, més grans que els del sud (mostrant que eren més importants i que governaven el planeta), i tampoc no estaven molt ben situats.

Posteriorment es va presentar la projecció de Gall-Peters, amb la intenció d'eliminar aquestes diferències i ajustar-se millor a la realitat.

Però lo més interessant de tot això és...

Com ho devien fer per dissenyar un mapa tan precís sense l'ajuda de cap tipus de visió des de l'aire? Sense satèl·lits? Sense google maps?

Per això, per a comprovar de primera mà com devia ser de complicada la seva tasca, ens hem convertit en exploradors i hem fet un tomb (molt petit) al voltant de la nostra escola, mirant de fixar-nos en tot el què hi ha al nostre voltant, com està distribuit l'espai, quins elements hi ha a l'entorn... per a crear el nostre mapa.

Ens hem posat les ulleres i ens hem convertit en cartògrafs.

Amb aquesta activitat no sols hem treballat la mesura, distàncies, orientació espacial o la percepció de la realitat, sinó que ens permetrà (a partir de les dades recollides, les observacions anotades i els esboços creats) crear una plasmació en forma de mapa que ens permetrà terballar la realitat en un espai reduit (treballant les proporcions i l'escala).

Ens acompanyeu a veure com ha estat aquesta ruta?

Amb la informació que hem recollit, el pròxim pas serà el de crear el nostre mapa...

A veure què surt!

Iniciem la ruta. Anotem les primeres dades i comencem el nostre mapa.


 

Uns metres més enllà...


 

Això es complica!


   

 Ja gairebé hem fet tota la volta a l'illa de cases.



   


 Ja tornem a ser a l'escola. Posem en comú què hem fet cada grup.


 

dissabte, 25 de març del 2023

JOCS DEL TERCER TRIMESTRE

Hola! Això és un no aturar! Preparats i preparades per fer els darrers jocs del curs?

Com és tradició us deixo els vídeos tutorials dels tres jocs. Sembla que no però és súper important que els mireu, per evitar que a la primera sessió sorgeixin dubtes i començar d'aquesta forma entenent el joc al 100%. 

A veure si aquests jocs estan a l'altura dels jocs de segon trimestre, que he vist les valoracions i la veritat és que són súper bones, es nota que us han agradat.

A continuació teniu els tutorials:

SHIKOKU

Del vídeo el més important és entendre la mecànica del joc, és a dir, com col·locar les cartes, qui comença a jugar a l'inici de cada torn, que s'ha de fer quan vos toca jugar, quina posició no avança, i com va avançant la partida.

 

RAILROAD INK

D'aquest joc la mecànica és fàcil. Simplement heu d'anar dibuixant les rutes dels daus que aneu tirant i recordeu que al llarg de les 7 rondes que dura la partida podeu fer servir tres rutes especials. El que heu de fixar-vos molt bé al vídeo és del recompte de punts, sense dubte la part més difícil del joc.

El vídeo que teniu és molt llarg però l'he triat perquè es juga una partida fictícia i així apreneu la mecànica d'aquest joc i la puntuació al final de la partida.

 

POCKET OPS

Joc molt senzill d'entendre, el més fàcil dels tres, ja que en sí es tracta d'un joc molt simple. El que heu d'aprendre bé és l'efecte dels especialistes.





dimarts, 21 de març del 2023

Parc d'educació viària

🚴⛔🚦👮

Aquest matí l'hem passat a Santa Gertrudis, al parc d'educació viària.

Allà, amb l'ajuda i explicacions de dos agents de policia, hem après la importància de les normes de circulació i ho hem posat en pràctica en un circuit real en miniatura, fent ús de diferents bicicletes per a portar-ho a terme.

Inicialment, hem estat escoltant les seves explicacions i ens han donat una mica de teoria a l'aula on s'examinen tots aquells que es volen treure el carnet de conduir. Després, tots junts, hem anat a analitzar el circuit i ens han explicat, in situ, què volia dir cada senyal i marca pintada al terra. Però el més divertit ha vingut després, quan hem anat a buscar els cascs i les bicis.

Mentre uns anàvem amb bicicleta, els altres hem analitzat com ho feien i hem estat detectant errors que anaven fent.

Ha esta molt divertit, doncs no només hem après a senyalitzar correctament quan volem girar i cap a on, sinó que hem passat una molt bona estona tots junts i hem après les normes mentre les posàvem en pràctica.

Mireu!












dimarts, 14 de març del 2023

La notícia d'en Kevin ens porta a treballar les potències

 Avui en Kevin ens ha portat una notícia relacionada amb el nostre projete, la qual exposava que hi ha milions de tonelades de plàstic abocats al mar i, si no es fa res al respecte, es preveu que, pel 2040, aquesta xifra s'hagi multiplicat per 3.

Mentre comentàvem la notícia, ha sortit un número molt gran (amb una quantitat enorme de zeros). Ha estat així com se'ns ha llençat la pregunta...

Com podem expressar aquest número d'una forma més curta i fàcil?

Recordant el què havíem vist el curs passat, hem fet memòria i hem recordat com s'escrivien els números de base 10 en forma de potència.

Així doncs, ens hem endinsat en el món de les potències i ho hem aprofitat per a ampliar coneixements.

Us ensenyem com ha anat.


divendres, 10 de març del 2023

Elegimos ruta solidaria y trabajamos %

 Tras presentar las diferentes rutas de paso solidario que hemos creado en pequeño grupo, Bet nos pidió que eligiéramos aquella que más nos llamara la atención y anotaramos, en unas cuantas líneas, los motivos por los qué habíamos elegido esa ruta. Hoy, tras compartir nuestras opiniones entre nosotros, hemos puesto en común nuestras elecciones.

De un total de 22 votos, 12 han sido para la ruta "El recuerdo", 8 para la ruta "Un paseo por Cala de Bou" y 2 para la ruta "La ruta española". Así pues, tras obtener estos resultados, hemos aprovechado para seguir trabajando los porcentajes y, de nuevo, hemos realizado los cálculos o hemos puesto en práctica diferentes estrategias que nos han llevado a obtener el % de votos conseguidos en cada una de las rutas.

Cada uno lo ha hecho a su manera. A continuación, os enseñamos como hemos estado trabajando.





Dani nos explica cómo ha obtenido la solución del primer valor escondido: el porcentaje de votos de la ruta con 12 puntos.


Tiene un grupo de alumnos muy exigentes que quieren saber tooooodo lo que hace y el cóooomo lo hace.


Daniela nos enseña otra de las operaciones que ha realizado para sacar el porcentaje de la ruta con 8 votos.

Pau nos muestra las operaciones que ha realizado para sacar el porcentaje de la ruta con 2 votos. Y a su 
vez, explica cómo lo ha hecho a sus compañeros.


Al terminar las diferentes operaciones, comentamos que, para comprobar si lo hemos hecho bien, la suma de todos los porcentajes debería dar un 100%. Pero nos pasa que no es así... ¿Qué ha pasado?

Eric nos explica el porqué.
 
Evidencias de las estrategias y cálculos utilizados.



dimarts, 7 de març del 2023

Preparamos la salida del paso solidario con Google Maps

Después de conocer otra de las herramientas que nos ofrece la plataforma de Google Maps y aprender cómo funciona a partir de un ejemplo muy fácil y significativo para nosotros, esta semana hemos aprovechado para consolidar nuestros conocimientos y poner en práctica nuestras habilidades TIC.

Para ello, nos hemos centrado en la salida del paso solidario (que realizamos cada año para recaudar dinero para nuestra escuela hermana) y, en pequeños grupos, hemos creado una ruta nosotros mismos. 

Como bien sabéis, siempre aprovechamos esta salida para trabajar matemáticas (realizando las operaciones pertinentes para calcular la recaudación de las donaciones de nuestros patrocinadores; o calculando la distancia recorrida en total; o aprovechando para trabajar la orientación espacial y la ubicación en un mapa...). Pero este año nuestra tutora nos ha propuesto ir un paso más allá y nos ha brindado la oportunidad de crear, nosotros mismos, la ruta que nos gustaría realizar.

Para ello, nos hemos dividido en grupos de 4 y, con la herramienta "medir distancias" de Google Maps que habíamos aprendido a usar previamente con el vídeo explicativo, hemos diseñado, teniendo en cuenta algunas consignas, una ruta de entre 6 y 8 quilómetros.

Para que entendáis de qué estamos hablando, os dejamos una fotografía de la tarea explicada en el Classroom:


Una vez creada nuestra ruta, cada grupo se ha encargado de crear una presentación digital con la plataforma web Canva, en la que hemos dejada plasmada la captura de pantalla de nuestro recorrido planeado y en la que hemos añadido información diversa para explicar a nuestros compañeros de clase la idea que hemos tenido.

¿Queréis saber qué se nos pedía en esta segunda actividad?


Y para que veáis cómo hemos trabajado y cómo ha sido todo el proceso, a continuación os dejamos una serie de fotos y vídeos que lo muestran.

¡Esperemos que nuestro trabajo os guste tanto como nos ha gustado a nosotros hacerlo!

Preparamos y diseñamosn la ruta 



 Preparamos la presentación en Canva.




Exponemos nuestras presentaciones

dijous, 2 de març del 2023

Evidències que ens fan pensar que els continents formaven part d'un mateix

 Una de les tasques que teníem per endavant era la de portar idees d'evidències i fets que corroboressin que els continents formaven part d'un de sol: Pangea.

Així doncs, a fi de compartir les nostres idees, hem participat en un padlet digital (una pissarra digital en la que podem participar tots i totes i deixar escrites les nostres opinions). A continuació us deixem l'enllaç per a què pugueu veure quines han estat les nostres primeres idees:

Padlet "Evidències"

Un cop compartides i discutides entre tots, hem extret noves conclusions i hem arribat a 5 conclusions que hem anotat a la nostra llibreta:

- Els continents encaixen com un puzzle.

- S'han trobat animals de la mateixa espècie/família en continents diferents i molt allunyats.

- Hi ha roques i muntanyes amb les mateixes característiques en continents diferents.

- S'han trobat fòssils de plantes prehistòriques en continents on "no n'hi hauria d'haver".

- Després del desglaç del planeta, molt animals van quedar aïllats en diferents continents. 



Oportunitat per a repassar els %

 Aquest matí havíem de posar en comú les idees que teníem cadascú de nosaltres en referència a "Quines evidències crèiem que podíem trobar per a assegurar que els continents havien format part d'un de sol". Però la sorpresa ens l'hem emportat quan ens hem adonat que, de 19 persones que érem avui a classe, només 12 havien fet la tasca.

Així doncs, na Bet ho ha aprofitat per a preguntar-nos quin tant per cent (%) d'alumnes havia portat els deures i quin %, no.

Ens ha costat bastant saber com podíem calcular-ho, però finalment, entre les idees d'uns i altres, hem arribat a la conclusió de que el millor que podíem fer per a esbrinar-ho, era realitzar una regla se tres.

Així doncs, la situació d'avui, a part d'ajudar-nos a avançar en el projecte, ens ha ofert la possibilitat de repassar continguts matemàtics.

Us deixem vídeos de com ho hem anat fent cadascú de nosaltres i una fotografia de quin ha estat el resultat final al que hem arribat.